در مورد دعای استخاره اهل سنت بسیار صحبت میشود و اغلب افراد به اشتباه درباره آن اطلاع نادرستی دارند. پرسشهای مربوط به استخاره نمایانگر عدم آگاهی افراد از روش صحیح انجام استخاره است. تمسک به روشهای خارج از سنت معمولاً به بدعت انجام میدهد. در حالی که پیامبر اسلام مسلمانان را به اتباع سنتهای خودش و دوری از بدعت تشویق کرده است.در این مقاله از یونیکا به تحلیل دعای استخاره اهل سنت خواهیم پرداخت.
درباره دعای استخاره اهل سنت
استخاره در لغت به معنی “درخواست کردن از خداوند برای خیر” است. این خداوندی که توانایی کلیه امور دنیا و آخرت را دارد و میتواند بندهاش را به سوی خیر و نیکویی هدایت کند، اگر بنده خود خواسته خیر و نیکویی باشد.
استخاره در چه زمانی مورد استفاده قرار میگیرد؟
زمانی که انسانها در انجام کارهایی متردد میشوند و در معرض انتخاب بین دو مسیر خیر و بد قرار میگیرند. به عنوان مثال، وقتی شخصی در مورد ازدواج با فردی خاص تردد دارد و نمیداند کدام تصمیم بهتر است. واضح است که خود شخص نمیتواند نتیجه نهایی را بداند و تنها خداوند دانا به خوبی و بدی آن در آینده است. در این مواقع، مشروع و سنتی است که فرد دو رکعت نماز استخاره را بخواند و دعای خاص آن را بعد از نماز بخواند.
متن دعای استخاره اهل سنت
در حدیث صحیحی از جابر بن عبدالله روایت شده است که پیامبر اسلام به ما آموزش میداد که استخاره را در تمام کارها مانند یک آیه از قرآن انجام دهیم و فرمود: “هرگاه کسی از شما بخواهد کار مهمی انجام دهد، دو رکعت نماز نافله بخواند و سپس بگوید: ”
دعای استخاره اللهم انی استخیرک
“ اللَّهُمَّ إِنِّیْ أَسْتَخِیْرُکَ بِعِلْمِکَ، وَأَسْتَقْدِرُکَ بِقُدْرَتِکَ، وَأَسْأَلُکَ مِنْ فَضْلِکَ الْعَظِیْمِ، فَإِنَّکَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ، وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُیُوْبِ، اللَّهُمَّ إِنْ کُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَـذَا الأَمْرَ ـ وَیُسَمِّیْ حَاجَتَـهُ ـ خَیْرٌ لِیْ فِیْ دِیْنِـیْ وَمَعَاشِیْ وَعَاقِبَـهِ أَمْرِیْ ـ أَوْ قَالَ:
عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ ـ فَاقْدِرْهُ لِیْ وَیَسِّرْهُ لِیْ ثُمَّ بَارِکْ لِیْ فِیْهِ، وَإِنْ کُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِیْ فِیْ دِیْنِیْ وَمَعَاشِیْ وَعَاقِبَهِ أَمْرِیْ ـ أَوْ قَـالَ: عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ ـ فَاصْرِفْهُ عَنِّیْ وَاصْرِفْنِیْ عَنْهُ وَاقْدِرْ لِیْ الْخَیْرَ حَیْثُ کَانَ، ثُمَّ أَرْضِنِیْ بِهِ ـ وَیُسَمِّیْ حَاجَتَـهُ ـ ” (روایت بخارى )
“خداوندا! به دلیل دانش و علمت از تو خیر میخواهم و به دلیل قدرتت از تو قوت میجویم و از لطف بزرگ تو درخواست میکنم، زیرا تو توانا و من ناتوانم، تو دانا و من نادانام، و تو به علمی بزرگ از مسائل غیب آگاهی داری. ای خداوند! اگر میدانی که این کار برای دین، دنیا و آخرتم مفید است – سؤال توانا در حال حاضر یا در آینده – آن را برایم تعیین کن و در آن برکت نهی، و اگر میدانی که این کار به نفع من نیست، از من دور کن و مرا از انجام آن منصرف نما و خیر را در هر مکانی که خداوند تعیین کند برایم مقرر کن.”
دعای استخاره اهل سنت حنفی
همچنین، میتوان به صورت ساده و بدون انجام نماز استخاره، از دعای زیر برای استخاره استفاده کرد: “رب خیرلی واخترلی”، به معنی “ای پروردگارم، برای من خیری انتخاب کن و بر من آن را مقرر کن.” این دعا را مکرراً میتوان خواند و سپس انتظار داشت که خداوند به دستیابی به خیر در مسائل مورد نیاز کمک کند.
دعای نماز استخاره اهل سنت
جابر رضی الله عنه
پیامبر اکرم (صلی الله علیه وسلم) به ما تدریجی میآموختند که استخاره را همانند خواندن یک سوره از قرآن انجام دهیم. به ما میفرمودند:
هر کس که قصد انجام کاری داشته باشد، ابتدا دو رکعت نماز سنت ادا کند، و سپس این دعا را بخواند:
“خدایا، به واسطه علمت از تو خیری میطلبم و به قدرتت از تو توانایی میخواهم، و از فضل و بزرگی تو درخواست میکنم. زیرا تو توانا و قادر هستی و من نه، تو دانا و من نه، و تو به امورات غیب و پنهانی آگاهی داری. خدایا، اگر میدانی که انجام این کار برایم در دنیا و آخرت نیکو است، آن را برایم ساده کن و برکتی در آن قرار ده. اگر میدانی که این کار برایم در دنیا و آخرت ضرر و زیان است، آن را از من دور کن و به من کمک کن که هر جایی که برایم نیکویی و خیر است، آن را پیدا کنم. سپس مرا راضی و خشنود کن.”
همچنین، کسی که با پروردگار استخاره میکند و با مؤمنان مشورت میکند، اگر در انجام کارش پایبند و قاطع باشد، پشیمان نمیشود. زیرا خداوند میفرماید: “[ وَ شَاوِرْهُمْ فِی الأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَی اللهِ ]” (آل عمران/۱۵۹)، به معنای مشورت کن و در کارها با آنها مشورت کن، و هنگامی که تصمیم قطعی گرفتی، به خداوند توکل کن.
عکس دعای استخاره اهل سنت
میتوانید برای استخاره تلفنی در تلگرام و ایتا پیام بگذارید.
احادیث اهل سنت درباره استخاره
استخاره یک عمل معنوی و مهم در اسلام است که به هر مسلمان، بدون تفاوت جنسیتی، امکان استفاده از آن داده شده است. این عمل به ما این امکان را میدهد که در تمام امور کوچک و بزرگ زندگی خود به جستجوی راهنمایی الهی بپردازیم. گاهی اوقات مسائلی که به نظر ما کمی کوچک به نظر میآیند، اما نتیجهآنها بسیار مهم و اثرگذار است.
حدیث اول امام نووی
امام نووی (رحمه الله) در کتاب “اذکار” اظهار میکند که استخاره را میتوان پس از انجام هر عبادت، مثل نمازها یا تحیه المسجد، انجام داد. هدف از این عبادت، خواندن دو رکعت نماز میباشد.
استخاره در تمامی اموری که اشتراک مشروع دارند، معتبر است. اما در موارد واجب و حرام، استخاره جایز نیست. اما در موارد واجب و مستحبات و مکروهات، انجام استخاره معتبر است و میتواند به انسان در انتخابهایش کمک کند.
بعد از انجام استخاره، انتخاب شده توسط انسان را انجام دهد، و اهمیتی ندارد که آرامش قلبی را تجربه کرده باشد یا نه. چرا که در متون اسلامی، شرطی مرتبط با آرامش قلب یا رویایی نداریم.
حدیث دوم ابن حجر
ابن حجر نیز اشاره میکند که ظاهر حدیث نشاندهنده ضرورت بیان حاجت در دعا است، و ممکن است فرد هنگام دعا کردن، قصد انجام یک عمل خاص را در قلبش داشته باشد. از این جهت، دو رویکرد وجود دارد: یکی اینکه فرد حاجت خود را پس از دعا بگوید، و دیگری اینکه جمله حاجیه را به عنوان بخشی از دعای خود بیان کند.
نتیجهگیری
به طور خلاصه، استخاره یک ابزار معتبر در اسلام است که به مسلمانان امکان مشورت با خداوند را میدهد. این روش نه تنها در مواقع مهم، بلکه در تمام امور زندگی مورد استفاده قرار میگیرد و به ما امکان میدهد تصمیمگیریهای بهتری اتخاذ کنیم. دعای استخاره اهل سنت برای انجام استخاره تاکید شده است بنابراین رعایت آداب استخاره اهل سنت ضروی است.