استخاره با تسبیح منحصر به جایی است که روشن نکند که کار بر انسان مثبت یا منفی است، و حتی با تفکر، تأمل و مشورت با افراد با تجربه و نظرات مفید، همچنان روشن نشود.استخاره با تسبیح روشهای مختلفی دارد که در این مقاله از یونیکا 4 روش مورد تایید و هم چنین مجربترین روش استخاره اماده مطالعه شده است
استخاره با تسبیح
استخاره در لغت به معنای بهترین خواستن و خواهش کردن است و در تعبیر دینی به خداوند واگذار کردن انتخاب در کاری است که انسان در آن شک دارد. مؤمنان در مواردی که نمیدانند کدام کار بهتر و صلاح است، به استخاره روی میآورند.
انواع روشهای استخاره با تسبیح
استخاره با تسبیح روشهای متفاوتی دارد که توسط علما تایید و سفارش شده است و در ادامه به تشریح و توضیح آن خواهیم پرداخت.
روش اول استخاره با تسبیح
علامه مجلسی مینویسد: به گفته شیخ بهایی، از بزرگان و اساتیدم شنیدم که این دستورالعمل از حضرت ولیعصر (عج) درباره استخاره با تسبیح رسیده است. فرمود: “تسبیح را به دست راست میگیرید و سه مرتبه صلوات میفرستید، سپس قسمتی از تسبیح را با دست چپ میگیرید و دوتا دوتا آن را رد میکنید؛ اگر در پایان یک دانه تسبیح باقی بماند، به معنای «انجام بده» است و اگر دو دانه باقی بماند، مفهوم آن «انجام نده» است.”
روش دوم استخاره با تسبیح
روش استخاره با تسبیح که آقا امام زمان (عج) به آیتالله مرعشی فرمودهاند، به این صورت است: درباره استخاره سخنی به میان آمده است. سید عرب میفرماید: “ای سید، با تسبیح چگونه استخاره میکنید؟”
گفتم: “سه مرتبه صلوات میفرستم و سه مرتبه میگویم: «استخیر الله برحمته خیرة فی عافیة»، سپس قسمتی از تسبیح را گرفته شمارش میکنم؛ اگر دو تا باقی بماند، بد است و اگر یکی باقی بماند، خوب است.”
آقا فرمود: “این استخاره دنبالهای دارد که به شما نرسیده است. آن دنباله این است که هر زمان یکی باقی بماند، فوراً حکم به خوبی استخاره ندهید بلکه باید مجدداً از ترک عمل، استخاره کنید. اگر زوج باقی بماند، معنای آن استخاره اول خوب است، اما اگر یکی باقی بماند، نشان دهنده این است که استخاره اول میانهای است.
استخاره با تسبیح روشی است که در طی آن با فرستادن صلوات و شمارش دانههای تسبیح، خداوند را به عنوان منبع حکم و راهنمایی در انتخاب بین گزینهها میطلبیم. این روش به مؤمنان اجازه میدهد تا در مواقعی که تصمیمگیری سخت است، به خداوند روی آورده و از خدای بزرگتر هوش و حکمت بخواهند.
مهم است که در استخاره با تسبیح به دقت و تأمل عمل کنید و نتیجه را تنها براساس تعداد دانهها تفسیر نکنید. بهتر است با هماهنگی با فرهنگ دینی و مراجع عالم تقلید، از استخاره در مواقع مهم و تردیدآور استفاده کنید.
روش سوم استخاره با تسبیح
در کتاب منهاج الصلاح و نجم الثاقب و مستدرک الوسائل و وسائل الشیعه، علامه حلی به شرح روشی از استخاره با تسبیح که توسط امام زمان (عج) شرح و توضیح داده شده است، اشاره کرده است.
برای انجام استخاره با تسبیح، فرد باید سوره حمد را ده بار خوانده و در صورتی که مایل به کمتر خواندن آن است، سه بار را بخواند. اگر باز هم میخواهد کمتر خواند، حداقل یک بار آن را بخواند. سپس سوره قدر را ده مرتبه تلاوت کند و سپس این دعای استخاره را که در زیر آمده است، سه بار بخواند:
با انجام این مراحل و خواندن این دعا، فرد میتواند به استخاره با تسبیح بپردازد و از خداوند هدایت و راهنمایی بخواهد.
روش چهارم استخاره با تسبیح
از روایت امام صادق (علیه السلام) درباره استخاره با تسبیح، باید آداب استخاره رعایت شود.
ابتدا یک بار سوره “حمد” را خوانده و سپس سه بار سوره “توحید” (قل هو اللّه…) را خوانده و سپس پانزده بار صلوات فرستاده شود. سپس این دعا را بخوانید:
«اللّهُمَّ إِنّى أسْئَلُكَ بِحَقِّ الْحُسَینِ وَجَدِّهِ وَأَبیه، وَ أُمِّهِ وَ أَخیهِ، وَ الائِمَّةِ مِنْ ذُرِّیَّتِهِ، أَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد، وَ أنْ تَجْعَلَ لِىَ الْخِیَرَةَ فی هذِهِ السَّبْحَةِ، وَ أَنْ تُرِیَنی ما هُوَ الْأَصْلَحُ لِی فی الدِّینِ وَالدُّنْیا، اَللّهُمَّ إِنْ كانَ الْأَصْلَحُ فی دینى وَدُنْیای، وَ عاجِلِ أَمْری وَ آجِلِهِ، فَأْمُرْنی، وَإلاّ فَانْهَنی، إِنَّكَ عَلى كُلِّ شَىْء قَدیرٌ.»
بعد از آن، یک قسمت از تسبیح را بگیرید و به تعداد دانهها آن را شمارش کنید. با عدد اول میگویید “سبحان الله”، با عدد دوم میگویید “الحمدللّه” و با عدد سوم میگویید “لا إِلهَ اِلاَّ اللّهُ” و به همین ترتیب ادامه دهید. در پایان، اگر دانه آخری که شمارش میکنید “سبحان الله” باشد، برایتان پیشنهاد انجام کاری است. اگر “الحمدللّه” باشد، نشانه اجازه و فرمان است و آن را انجام دهید. و اگر “لا إِلهَ اِلاَّ اللّهُ” باشد، نشانه نهی است و آن را ترک کنید.
استخاره با تسبیح برای ازدواج
تسبیح برای ازدواج دارای چند روش است، در ادامه به دو روش معروف اشاره میکنم:
روش اول:
ابتدا نیت کنید و سه بار صلوات بفرستید.
سه بار زیر را تکرار کنید: “استخیر الله برحمتة خیرة فى عافیة”.
یک تسبیح را در دست بگیرید و دو تا دو تا از آن جدا کنید.
اگر در پایان دو دانه باقی ماند، این به معنای نهی از انجام کار میباشد.
اگر یک دانه باقی ماند، این نشاندهنده خوبی انجام آن کار است. اگر دو دانه باقی ماند، انجام یا ترک آن کار مساوی است.
روش دوم:
دست را در دست راست گرفته و سه بار صلوات بفرستید.
یک تسبیح را با دست چپ بگیرید و دو تا دو تا از آن رد کنید.
اگر در پایان یک دانه تسبیح باقی ماند، این به معنای خوبی انجام کار میباشد.
اگر دو دانه تسبیح باقی ماند، این نشاندهنده نهی از انجام کار است، و بهتر است آن کار را انجام ندهید.
مجربترین استخاره با تسبیح(استخاره با تسبیح امام زمان)
روش استخاره معروف که به علامه حلی منسوب به امام زمان (عج) نسبت داده میشود، توضیح داد. این روش به این صورت است:
نیت کنید و ده مرتبه یا سه مرتبه سوره حمد را بخوانید، سپس سوره قدر را ده مرتبه نخوانید.
سپس دعای زیر را بخوانید: “اللهم انی استخیرک لعلمک بعواقب الامور و استشیرک لحسن ظنی بک فی المامول و المحذور، اللهم ان کن الامر الفلانی قد نیطت بالبرکة اعجازه و بوادیه و حفت بالکرامة ایامه و لیالیه فخرلی فیه خیرة ترد شموسه ذلولا تقعض ایامه سروراً، اللهم إما أمر فأء تمر و إما نهی فانتهی، اللهم انی استخیرک برحمتک خیرة فی عافیة.”
پس از دعا، بخشی از دانههای تسبیح را جدا کنید و تعداد آنها را بشمارید.
اگر تعداد دانهها زوج باشد، این به معنای “بله” برای انجام آن کار است، و اگر تعداد دانهها فرد باشد، این به معنای “خیر” و توصیه به عدم انجام آن کار میباشد.
نتیجهگیری
استخاره با تسبیح روشهای متفاوتی دارد که در این بخش از یونیکا معتبرترین روشهای استخاره با تسبیح را شرح دادهایم، و روش استخاره با تسبیح برای ازدواج را نیز به شکل دقیق بررسی کردیم.